За останнє десятиліття вчені пролили світло на різні типи жирів у людському тілі і показали, що деякі з них більш бажані, ніж інші, коли справа стосується підтримки форми. Нове дослідження виявило невідомий раніше сигнальний шлях, за допомогою якого погані жири перетворюються на більш здорові форми, відкриваючи нові можливості для зниження ваги і поліпшення метаболічного здоров'я.
Тип жиру, з яким ми найбільш знайомі, відомий як білий жир, який являє собою клітини, які наше тіло використовує для зберігання надлишкової енергії, і клітини, які викликають подвійне підборіддя і пивний живіт. Бурий (коричневий) жир міститься у великих кількостях у немовлят, і ці клітини містять більшу кількість мітохондрій, які спалюють глюкозу для вироблення тепла тіла, процес, відомий як термогенез.
Завжди вважалося, що цей тип жиру поширений тільки у новонароджених, але в 2009 році вчені зробили важливе відкриття: він все ще присутній у дорослих, хоча і в невеликих кількостях. Це поклало початок новій галузі досліджень, заснованій на уявленні про те, що білий жир потенційно можна перетворити в більш здорову коричневу форму, щоб спалювати калорії за допомогою термогенезу, як спосіб боротьби з ожирінням і метаболічними порушеннями.
Останній прорив у цій галузі був зроблений вченими з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і присвячений такому типу збереженого цукру, який називається глікогеном. Це непотрібна глюкоза, яка зберігається в основному в клітинах печінки і скелетних м'язів, і організм може швидко використовувати це джерело енергії, коли воно цього потребує, або підтримувати рівень цукру в крові на здоровому рівні.
Що ще не зовсім зрозуміло, так це роль глікогена в жирових клітинах. Використовуючи мишей з надмірною вагою в якості моделі, автори нового дослідження змогли вивчити їх поведінку і виявили, що вони роблять набагато більше, ніж просто накопичують енергію в жирових клітинах. Він також відіграє надзвичайно важливу роль у тому, як витрата енергії і виробництво тепла впливають на ожиріння.
Спостереження показали, що потемнення жирових клітин безпосередньо пов'язане з тим, наскільки добре вони можуть виробляти і розщеплювати глікоген. Коли глікоген переробляється таким чином, він дає сигнал про те, що жирова клітина може безпечно «від'єднати» вироблення молекули, званої АТФ, яка забезпечує енергію для більшості клітинних процесів.
"Поділ - це спосіб генерування тепла, який допомагає збалансувати енергію, - говорить старший автор дослідження Алан Салтіель. Таким чином, цей шлях гарантує, що тільки жирові клітини з достатніми запасами енергії для вироблення тепла можуть це зробити ".
За словами вчених, чим вищий рівень глікогену у мишей з ожирінням, тим ефективніші метаболічні процеси, які пов'язані з більш швидким спалюванням жиру і втратою ваги. Звернувши увагу на людей, вони виявили, що кількість генів, які беруть участь у цьому процесі, дійсно була нижчою у пацієнтів, які страждають ожирінням або схильні до збільшення ваги.
Таким чином, вчені дійшли висновку, що шлях глікогену має вирішальне значення для жирових клітин, щоб спалювати зайві калорії, і діє як ключова ланка між метаболізмом глюкози і термогенезом. Це відкриває перспективу розробки методів лікування, які модулюють метаболізм глікогену в жирових клітинах, як спосіб зниження ваги і поліпшення метаболічного здоров'я.
Дослідження було опубліковано в журналі Nature.