Виноград Чорний Перлів: характеристика і опис сорту, посадка і догляд

Виноград Чорний Перлів: характеристика і опис сорту, посадка і догляд

Виноград Чорний перли за своїми параметрами є класичним винним сортом, але багато садівників помилково вважають його універсальним. В оману вводять смакові якості ягід, м'якоть і сік яких анітрохи не поступаються по солодощі і ніжності плодам столового винограду. І все-таки найкраще виноград розкриває себе саме в якості сировини для вина - мускатний післясмак напою відрізняється нехарактерною для червоних сортів стійкістю.


Переваги винограду чорний перли

У виноградниках зустрічаються коштовності і одна з них Чорний перлів. Винний сорт високо оцінили винороби всього світу за його багатий букетний смак. Провину притаманний мускатний смак і землянично-рожеве післясмак.

Стиглі грозді винограду Чорний Перлів

Сорт Чорний Перлів або Чорна Перлина виведений в науково-дослідному інституті імені Я. Потапенка. В результаті праць вчених-селекціонерів шляхом складного схрещування гібридів Август на Амурський і Кентавр магарачський на Левокумський отримано винно-технічний сорт винограду, який заслужено отримав назву коштовності і в 2005 році був внесений до Державного реєстру.

Цінність винограду Жемчуг

  1. Короткий період викривання плодів (100 днів від початку вегетації).
  2. Приріст врожаю за рахунок визрівання пензлів на пасинках.
  3. Мускатний присмак дрібних солодких ягід злегка білесого відтінку.
  4. Стійкість до посухи і терпимість до морозу (при укритті).
  5. Відмінні селекційні можливості підвою.
  6. Універсальність використання плодів.

Як сорт західноєвропейської групи «Жемчуг» набув поширення на південному сході Старого світу і в колишніх виноградних районах царської і радянської Росії - Молдови, Закарпаття, Одеської області. Звідси і той нескінченний синонімічний ряд назв, які закріпилися за ним на різних територіях:

  • на Закарпатті - «Перла Чаба» («Намисто чабана»), «Перла Чабанська»;
  • в Молдові - «Перл де Чаба», «Жемчуг Ксаба», «Мускат Ксаба»;
  • в Болгарії - «Перл де Ксаба», «Перл де Саба»;
  • в Румунії - «Перла де Чаба», «Тамайоза Чаба»;
  • в Угорщині (батьківщині сорту) - «Мускат Перл Чаба», «Чаба генги», «Чаба дендьє», «Сіянець Штарка».

Іноді звичні назви в комерційних цілях замінюються більш вражаючими, натякаючими на елітність походження сорту. Зараз створено комп'ютерний банк назв винограду (20 000 сортів) для точної ідентифікації сорту.

Особливості чорного винограду

Опис сорту. Чорний виноград культивують переважно на територіях з налагодженим промисловим виноробством. Окремі види чорної культури зустрічаються в дикій природі. З чорного винограду виготовляють вино, родзинки і заморожують. Ягода не втрачає своїх корисних якостей.

Опис користі плодів. Виноградні плоди позитивно впливають на кровоносну систему, запобігаючи розвитку тромбозів і зміцнюючи стінки судин. Люди, які регулярно вживають виноград, рідко страждають від артеріального тиску і стрибків рівня холестерину. Чорні виноградини насичені вітамінами, що зміцнюють імунітет, зберігають зір і мають антиоксидантну дію.

Антиоксиданти потрібні рослинам для протистояння бактеріям і грибкам, а людині - для захисту від запалень. При вживанні чорного винограду в організм надходять корисні мікроелементи.

Від давньоєгипетських жителів прийшло знання про те, що екстракт і сік виноградних плідів благотворно впливає на процеси в шкірних покривах, надаючи шкірі еластичність, пружність і, вирівнюючи мікрорельєф.

Чорний виноград сорту Чорний Перлів

Правила відходу

Для отримання якісного та рясного врожаю важливо не тільки правильно посадити, а й забезпечити належний догляд виноградникам. Рослинам потрібен періодичний огляд, полив, обрізка та обробка ґрунту.

Режим поливу

Сорт Жемчуг володіє відмінною засухостійкістю і не вимагає частих поливів, проте завдяки періодичному зрошенню показники врожайності збільшуються, а чагарники добре розвиваються. Полив необхідний у посушливих регіонах, де дощі є рідкістю. При цьому не можна допускати перезволоження, що сприяє розвитку грибкових хвороб і загниванню кореневої системи. Орієнтуватися варто на висихання верхнього шару ґрунту.

Підживлення

Перше підживлення винограду Жемчуг слід виробляти через 3 роки після висадки саджанців на ділянці. Внесення добрив проводиться восени і навесні. Для цього використовують добрива, що містять у своєму складі фосфор, калій і азот.

Захист від гризунів

Гризуни становлять небезпеку для виноградників у холодну пору року. При цьому вони здатні знищити цілі кущі.

Для захисту лози проробляють невеликі канавки, ширина яких не перевищує 0,75 см, і наповнюють їх ялинковими голками, чорнокоренем.

Такий аромат відлякує гризунів і дозволяє зберегти виноград в цілості і збереження. Для досягнення кращого результату досвідчені садівники рекомендують укладати поблизу кущів отруту від мишей.

Подивіться також

Опис і характеристика винограду сорту Віктор, посадка і догляд

Читати

Підготовка до зими

Вкривати виноград Жемчуг на зиму необхідно тільки в регіонах з холодним кліматом або тих, що характеризуються різкими перепадами температур взимку. Для цих цілей застосовують мішковину або інший нетканий матеріал. Обов'язково слід пам'ятати про те, що кущам необхідно забезпечити доступ повітря, в іншому випадку лоза загниє.

Як захистити урожай птахів

Птахи теж не проти поласувати смачними плодами винограду Жемчуг. Щоб зберегти врожай цілості і збереження, перед його дозріванням на кущі рекомендується накидати дрібну сітку (можна використовувати рибальську невеликий фракції). Деякі садівники для відлякування пернатих чіпляють на кущі комп'ютерні диски або шматочки фольги. Такі хитрощі, як правило, не приносять бажаного результату.

Мульчування

Мульчування необхідно проводити для того, щоб у літній період часу з ґрунту не випаровувалася зайва волога. Також така процедура перешкоджає зростанню бур'янів під кущами винограду. Як мульчі використовують деревні тирси, сіно, солому, хвою.

Обрізка

Обрізку кущів винограду Жемчуг виробляють навесні, щоб у зимовий період лоза не постраждала від морозів. Видаляють переважно старі гілочки. Основні втечі вкорачують за допомогою секатора для надання їм охайного та декоративного вигляду. Нижні пасинки повністю обрізають до висоти 0,5 м від ґрунту.

Профілактичні обприскування

Навесні, після зняття укриття з лози Жемчуга, проводять обприскування залізним купоросом. Через деякий час досвідчені садівники рекомендують зробити обробку бордоською сумішшю. Такі заходи допомагають запобігти розвитку грибкових хвороб.

Восени, перед укриттям виноградників на зиму, обробку бордоською сумішшю повторюють. Якщо в літній період існує загроза розвитку тих чи інших захворювань або ураження чагарників шкідниками, то рослини обробляють інсектицидами або фунгіцидами.

Прополка і розпушування

Прополювання навколоствольного кола винограду Жемчуг проводиться після кожного поливу або рясних опадів. А ось глибоке розпушування ґрунту потрібно восени. Її скопують на глибину до 1 метра, переміщуючи верхній шар з добривами вниз. Нижній шар ґрунту при цьому піднімається нагору і при внесенні добрив продовжує насичуватися поживними речовинами.

Опис Чорної перлини

Сорт середньо-ранній, збір врожаю починається в кінці літа - початку осені. Перли мають порізане п'ятипале листя, опушене з внутрішнього боку і бульбашкове - із зовнішнього. Відрізняються лопатями черешкової ямки, що перекриваються. Черешок ненабагато центральної жили. Бічні розрізи аркуша різні по висоті, краї загнуті кверху. Обличі рослі втечі відрізняються оголеною опушкою.

Плодові грозди біля винограду середні (до 300 грам) крилаті подовженої конічної форми, зібрані з некрупних круглих ягідок темно-синього кольору. Виноград володіє вираженим мускатним ароматом і насиченим гармонійним смаком. Відрізняючись соковитою м'ясистою і яскравою м'коттю, ягода дає нефарбований сік. Цукровмістування плодів 24% при кислотності 7 г/дм 3.

При правильному догляді з дотримання агротехнічних принципів Чорний Перлів дає урожай 130 центнерів з гектара. Оптимальне навантаження на куст становить 17-18 очок. Сильнорослі кущі формуються на два плеча і мають метрову висоту. Чореньки винограду вкорінюються добре.

Виноград морозостійкий і витримує зниження температури до 26 градусів. Разом з тим потребує укриття на зиму. Виноградарі стверджують, що при таких морозах сорт здатний зберігати повноцінний урожай, а 28 градусів морозу залишають від урожаю до 25%.

При всіх своїх плюсах сорт нестійкий до захворювань на мілдь, оідіум і філоксеру.

Дегустатори оцінюють столове однорічне вино з Чорного Жемчуга на 7, 6 бала, а десертне витримане - в 9 балів.

Врожай винограду Чорного Перлів

Відгуки виноградарів

"У моєму особистому рейтингу серед червоних сортів технічного винограду Чорний перлів займає одне з перших місць Виразний мускатний присмак, на мій погляд, не гірше, ніж у Хамбурзького Міскету, хоча ягоди дрібніші. Зате за стійкістю до хвороб і вимерзанням Чорний перлів дасть йому велику фору. Спочатку мої кущі росли досить повільно, хоча всі саджанці прижилися, але згодом вони проявили свою силу зростання ".

"У мене поки всього кілька молодих кущів Чорного перлів, тому вино з нього не роблю, але пробувала домішувати сік в сусло з Піно Нуар. Додавання в розмірі десятої частини від загального обсягу вже повідомляє готовому провину легку мускатну нотку у смаку і букеті. В основному, споживаємо ягоди у свіжому вигляді - для технаря смак більш ніж гідний. Заготовляти воліють засушуванням, родзинок з Чорного перлів виходить ідеальний ".

"За п'ять років вирощування я жодного разу не бачив мілдью на кущах ЧЖ. Цей виноград у мене зимує під плівкою і не вимерзає, живу у Волгоградській області. Знайомі цілком успішно вирощують під Воронежем ".

Цікавий факт

У Тулі живе відомий виноградар Ю.А. Зотов, який вирощує сорт виключно для виноробства. Зотовське вино Чорний перли відрізняється трудомісткою старовинною технологією. Його вина беруть участь у дегустаціях і отримують призові місця. Приготувати якісне вино - справа непроста. Однієї технології приготування не вистачить, ще потрібно виростити гідну ягоду. Як зазначає виноградних справ майстер: "Щоб виростити такий виноград одного терпіння і завзятості недостатньо. Виноград потрібно любити всією душею! ".

Опис агротехнічних прийомів при вирощуванні винограду

Виноград - культура довговічна, здатна плодоносити до 22 років. Ягоди Чорного починають визрівати з серпня.

Як вибрати місце посадки

Сорт дасть рясний урожай, якщо висадити його на південній, південно-західній або південно-східній ділянці і розмістити лозу на опорах, шпалері або пустити по стінах і скатах дахів будівель. До місця посадки має безперешкодно надходити сонячне тепло і не повинна накопичуватися надмірна вологість у ґрунті. Ідеальним буде невеликий ухил.

Підготовка ґрунту і висадка лози

Ґрунт під виноград готують родючий і удобрюють органікою та азотом. Садять саджанці восени або навесні. Правильний саджанець має білий на зрізі корінь, що визрів яскраво-зелену втечу і міцні очі, які не опадають при контакті.

Для кращого вкорінення в ґрунті проводять передпосадкову підготовку саджанців. Верхньовузлове коріння вузлів обрізає, а нижні трохи купірують і витримують у воді до 24 годин. Виробляють обрізку саджанця на 3-5 очок. Не можна висаджувати виноград поблизу дерев і в підставі ухилу.

Посадка саджанців у пошту навесні

Весняна посадка

Опис весняної посадки винограду. При наявності в ґрунті великої кількості чорнозему або глини для посадки саджанців викопують траншею глибиною і шириною 0,8 метра, а при піщаності грунту, глибина повинна бути не менше метра і готують її заздалегідь, щоб дати землі час на стійку. Глибоке заглиблення допоможе захистити кореневу систему від вимерзання.

Стаття за темою: Реакція сортів винограду нового покоління на застосування гібберелліну - виноград

Дно траншеї застилають дренажем з щебеню або керамзиту, товщина якого доходить до 15 см і вертикально закріплюють трубу для поливу. Наступний шар складається з чорнозему калійного і фосфорного добрив. Як мінеральну підгодівлю можна використовувати золу. Таке чергування ґрунтів проводять двічі і завершують завжди родючим грунтом і проливають великою кількістю води. Підготовлену траншею залишають до весни.

Перед посадкою коріння винограду обробляють у розчині з 10 літрів води, столової ложки гумату і такої кількості глини, щоб суміш придбала густоту сметани. На місці посадки готують горбик і заглиблюють у траншею саджанці сорти, розташовуючи на височинах горизонтально: нирками на північ, а корінцевою п'яточкою на південь. Розправивши корінці, їх засипають родючим ґрунтом, шаром в 10-15 см. Поглиблення траншеї заповнюють сумішшю чорнозему і піску в співвідношенні 1:1. Навколо кожного саджанця землю ущільнюють і мульчують чорною плівкою, а на лози надягають пластикові бутилі до їх повного вкорінення. Поливають рослини через підготовлену трубу.

Осіння посадка

Опис осінньої посадки сорту. Єдина відмінність осінньої посадки від весняної в тому, що висаджені саджанці необхідно високо занурювати ґрунтом і вкривають хвоєю, сухостоєм або сухостоєм, а землю навколо саджанця встилають шаром тирси або торфу.

Виконують осінню посадку з середини осені і до промерзання ґрунту. Не слід садити сорт у свіжу траншею, потрібно дати ґрунту час встоятися кілька тижнів, інакше при саджанні грунт може потягнути за собою лозу і порвати коріння, що призведе до загибелі винограду.