В Україні з'явився величезний гай диво-горіхів

В Україні з'явився величезний гай диво-горіхів

Улюблений горіх фуд-фотографів і фуд-блогерів у всьому світі - пекан - почнуть вирощувати в Україні в промислових масштабах.


- Так, це, зрозуміло, не той вид підприємницької діяльності, де можна сміливо розраховувати на швидкий прибуток, - розмірковує організатор проекту Сергій Малиновський. - Першого врожаю слід очікувати років через сім. Але, так чи інакше, затію не можна назвати провальною. Як мінімум тому, що ціна на нелущений пекан у світі починається від 1 долара. Іншими словами, з одного гектара пеканових насаджень можна отримати одну-дві тисячі доларів чистого прибутку.

Угіддя, які Малиновські придбав для вирощування пекана, включають 80 гектарів землі. Для культивації підприємець взяв в обіг європейську та українську селекції пекана.

Зазначимо, що це не перша спроба вирощувати цей горіх у нашій країні. Що не дивно, адже пекан цінується значно вище свого брата - волоського горіха. Здавалося б, пеканові гай повинні виникати в Україні повсюдно, раз горіх настільки цінний і за вартістю, і за своїми смаковими і корисними характеристиками. Однак, за зізнаннями фермерів, вирощувати цей продукт при сформованих в Україні кліматичних умовах не так-то просто. Плоди тільки-тільки починають зріти, як змінюється погода, і всі праці аграріїв йдуть на марку.

Сергій Малиновський вірить в успіх свого підприємства і підкреслює, що горіх потрібно любити, вирощувати його із задоволенням. І тоді він відповість тобі взаємністю. І щедрим урожаєм.

- Я сам з Тернопільської області, - зізнається Малиновський. У нас там завжди росте багато горіхових дерев. І я з ранніх років мріяв, що коли виросту, всерйоз займуся цим.

Свого слова Сергій дотримав - виріс, організував компанію «Імпак» і в рамках власного бізнесу організував пекановий гай. Першим горіхам Малиновський радів як дитина. Підприємець вірить, що за пеканом потрібен ретельний догляд - щоб горіх не застудився, не заразився грибком і не вимерз.

- І це правильний підхід, адже для повного дозрівання пекана потрібно, щоб середньодобова температура не опускалася нижче позначки + 10 градусів, - вважають фахівці. - Заморозки повинні бути виключені як мінімум до листопада. У нашій країні такі погодні умови вдається «зловити» далеко не щороку, а десь раз на п'ять років. Якщо дотримуватися правильних умов вирощування і дозрівання пекана, він може плодоносити до трьох сотень років.