А також водорості. Вчені шукають альтернативу добривам на морському дні.
Рибалки не люблять ні медуз, ні водорості. Перші поїдають мальків риб, другі - забруднюють море. Але ці дари моря можуть полюбити аграрії, оскільки і медузи і водорості - це корисно і поживно для землі і відповідно рослин.
Це перевірили на практиці японські вчені. Медузу подрібнили, знесолили, висушили і відправили на рисові поля. Використовували для добрива медуз Номура і Аурелія, які давно докучали японським рибалкам. Про те, що медузи - проблема для рибної популяції, говорили і в ФАО (Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН). Зокрема, в організації заявили, що медузи виснажують рибні ресурси в Середземному і Чорному морях.
Експеримент японських вчених закінчився тим, що медузи не тільки наситили грунт, але і перервали зростання бур'янів. Врожайність рису залишилася на тому ж рівні, що і при використанні хімічних добрив.
Єгипетські вчені дійшли висновку, що добриво з медуз підвищує врожай. У розчині з проварених медуз вони замочували насіння пшениці і чечевиці. Це збільшило швидкість розвитку сходів, більш того, покращилася якість розсади - збільшилася кількість і листя, висота стебля, підвищився рівень хлорофілу і каротиноїдів.
Корейські вчені, у свою чергу, з'ясували, що добриво з медуз підвищує вологість ґрунту, його насиченість поживними речовинами, а значить і виживаність саджанців. Це добриво в Південній Кореї використовували при відновленні лісових насаджень, постраждалих у пожежі.
Корисні для ґрунту і морські водорості, які містять у собі вітаміни, амінокислоти, калій, йод, а також високу кількість азоту - необхідного елемента живлення рослини. На поверхні водоростей знаходяться азотофіксуючі бактерії, які в ґрунті утворюють азотисті сполуки.
Водорості теж вже випробувані на рисових плантаціях Японії і Китаю. Тут виробництво добрив з водоростей має промислові масштаби.
У Франції водоростями удобрюють картоплю. Кажуть, ця картопля має приємний солонуватий присмак з тонким лимонним ароматом. І цей урожай - елітного класу, закупити який дозволяють собі тільки ресторани. Картоплю сорту La Bonnotte вирощують на острові Нуармутье. Кілограм картоплі коштує близько 500 євро.